Trappan upp och ner för Kvarntorpshögen

427 trappsteg senare

Vad sägs om att starta dagen med 427 trappsteg uppåt? Det gjorde jag och min storasyster i helgen. Uppför Kvarntorpshögen kan man nämligen gå just så många trappsteg; för att bättra på konditionen, få en storslagen utsikt över Närke eller besöka utställningen Konst på hög.

Kvarntorpshögen är egentligen en enorm soptipp av slaggprodukter från tiden runt Andra världskriget, då man utvann olja i området. Jag har inte koll på alla detaljer men hur det nu var så är oljeutvinningen sedan länge nedlagd men det brinner ännu inuti högen av de oljerester som finns därinne. Marken är på sina ställen så varm att det ryker ur den.

Rök ur kullen

I vissa vinklar och ljus syns det tydligt hur röken sipprar fram ur marken. Här och var sitter skyltar nerkörda i gräset som varnar för hettan. Lars Wilks ”Waaaall” från 1998 som syns däruppe tror jag var ett av de första permanenta konstverken.

Här ser du hur det ryker.

Trappan på Kvarntorpshögen välbesökt av motionärer

Den snöfria delen av året är det många som gör som syrran och jag, det vill säga traskar trappan upp och ner några gånger för hälsans skull. Vid foten av trappan finns till och med ett sådant där utomhusgym som blivit så populära på senare år. På vintern går det att åka skidor nerför högen.

Trappan upp och ner för Kvarntorpshögen

Väl uppe syns inte början på trappen, dels för avståndet men kanske mest för morgondimman.

Permanent konstutställning på toppen

Utställningen Konst på hög är vid det här laget etablerad men när nyheten kom om dess tillblivelse var idén kontroversiell och den enda i sitt slag, om mitt minne inte sviker mig. Idag skulle jag tro att konst i det allmänna rummet blivit mycket bättre accepterad och man får konstatera att initiativet till den permanenta utomhusutställningen var ett vinnande koncept.

Jag för min del tycker att Konst på hög, trappan och röken som sipprar ut, gör Kvarntopshögen till en riktigt mysig och unik attraktion på den i övrigt så platta Närkeslätten.

Utsikt från Kvarntorpshögen

Utsikt mot norr över Närkeslätten.

Johansson

2006 fick Kvarntorpshögen sin alldeles egen Hollywoodskylt, fast bestående av ordet Johansson för att på något vis flörta med vårt vanligaste efternamn. Nyligen passerades dock Johansson av Andersson så kanske uppdateras konstverket i framtiden?

Soluppgång över Kvarntorpshögen

Jag kunde inte låta bli att ta ett foto i motljus, när solen hade stretat sig upp över högen.

Läs mer:

Lämna ett svar