Jack Russell framför tältet Hilleberg Niak i skogen

Minivandring till mysig tältplats vid stor älgsjö

Jag hade redan genomfört – och i förtid avbrutit – en vandring där tanken varit att åter använda mitt kupoltält Hilleberg Niak. Så blev det inte då. Men skam den som ger sig!

Jag hade ett par dagar kvar på min semester så jag planerade in en ny vandring, den här gången  delvis längs en sträcka jag vandrat förut. Därför visste jag var det fanns tältplats och dricksvatten, om min primära plan – att hitta en plats längs Stora Älgsjön –  inte funkade.

Bra lägerplats och vatten hade varit bristvaror på min senaste vandring och så ville jag inte ha det en gång till.

Min vandring i korthet:

DagFrånTillDistans
1Getå hotellStora Älgsjön13 km
2Stora ÄlgsjönStrömsfors vägkors7 km

Jag och Juni, en Jack Russell-vovve, tog bussen och gick av vid Getåravinen norr om Norrköping.

Getåravinen norr om Norrköping

Getåravinen är en härlig lummig sänka att gå igenom.

Vartefter tar den djupa lummigheten slut, E4:an korsar över leden och den jämförelsevis öppna och ljusa Kolmårdskogen tar vid. Vilket inte är så illa det heller.

Utsikt över Bråviken från Korpklint

Jag följde ledmarkeringar mot Hjälmarsösjön, vilket i det här stadiet förde mig upp mot det som på kartan kallas Korpklint. Där bjöds jag på en härlig utsikt över Bråviken och landet söderut.

Vit byggnad vid skogsrand

Helt plötsligt såg jag den här roliga byggnaden dyka upp bakom träden. Vattentorn, gissar jag.

Avhuggna träd visar ledmarkeringar för vandring

De avhuggna trädstammarna sicksakade sig neråt och bortåt, och visade tydligt vilken väg leden tog.

Jack Russell efter bad

Vandringen gick fint och sträckan var överraskande härlig att gå. Vid västra spetsen av Stora Älgsjön såg jag till att Juni fick ta sig ett svalkande dopp, vilket är extra välbehövligt soliga sommardagar för pälsbärare som hon. Hon torkade snabbt. 

Min plan var att fortsätta följa leden norr om och österut längs Stora Älgsjön, för att hitta en lämplig lägerplats någonstans där leden åter följer strandkanten vid västra delen av sjön. Till min stora glädje gick det hur bra som helst.

Strax innan jag var framme vid den lilla Älggölen, som ligger alldeles nära Stora Älgsjön, hittade jag en del av skogen som bjöd på flera platser att resa tältet, med direkt närhet till vattnet.

Det var ett lätt beslut att stanna. Min reservplan var annars att gå ytterligare 3-4 kilometer till sydöstra delen av Lilla Älgsjön. Där visste jag att det var möjligt att tälta eftersom jag gjorde det för ett par år sedan när jag testade tarp för första gången, innan jag ens hade ett tält. 

Men nu kunde jag alltså stanna här. 

Rött Hilleberg Niak-tält i skogen

Jag valde och vrakade bland möjliga tältplatser, och när jag hade valt ut en flyttade jag runt tältet för att få den perfekta placeringen. Något som är enkelt gjort med ett kupoltält som Niak.

Rött Hilleberg Niak-tält i skymningen

När tältet sedan stod på plats tillbringade jag resten av kvällen med att bara chilla, läsa, äta mat och lite annat gott som jag tagit med mig. Och att roa och roas av Juni.

Lätt morgondimma över Lilla Älgsjön

Jag vaknade ovanligt sent nästa morgon. Inte förrän strax innan sju lyckades en envist sjungande gåsfågel få mig att slå upp ögonen. Trots att det var en bit in på dagen redan låg fortfarande dimma kvar på sjön.
Juni och jag åt vår frukost, sedan packades lägret ihop och hävdes upp på ryggen igen.

Vildhallon i skogen

Vi passerade dessa härligt färgade vildbär. De ser väldigt mycket ur som hallon men var mörkare i färgen vilket får mig att tro att det kanske inte var hallon ändå?

Badplats vid Stora Älgsjön

Jag hade läst mig till att det skulle finnas en bra badplats vid västra spetsen av nästa sjö: Lilla Älgsjön. Det måste jag hålla med om att det gjorde. Dit hoppas jag kunna återvända för att ta ett dopp någon gång.

Annars gick dagen mest ut på att gå snabbaste vägen till Strömsfors vägkors för att ta en buss hem igen. Men det blev ändå en väldigt trevlig promenad. Och framför allt var det skönt att äntligen få sova ute i ett tält som gör övernattning utomhus enkelt och okomplicerat.

Mer läsning

2 reaktioner på ”Minivandring till mysig tältplats vid stor älgsjö

  1. Intressant! Jag försöker hitta nån fin vandring att göra över 2 dagar, det blir min livs andra vandring med tält.

    1. Får du bara smak för det blir det säkert fler turen! Här i Östergötland/Sörmland finns massor av fina platser för tältning.

Lämna ett svar