Stenhög från Bronsåldern i Näsbokrok naturreservat

Karga Näsbokrok bjuder på en kavalkad av stenrösen

Efter att jag insett att det är i naturen vid den karga kusten som jag trivs bäst såg jag till att efter min vandring längs Fjärås bräcka planera in ett nytt havsnära besök. Turen gick till naturreservatet Näsbokrok. Det visade sig vara ett ypperligt val.

Tidigare under dagen besökte jag Fjärås bräcka. Därefter ville jag hitta en fin kustnära plats, nu när jag precis hade upptäckt hur mycket jag gillar den här miljön. Efter lite googlande hittade jag naturreservatet Näsbokrok, som lät som ett utmärkt nästa resmål så jag körde dit.

Mer än natur lockar till besök vid Näsbokrok

Naturreservatet utgör spetsen på halvön Ölmanäs, strax norr om Åsa i Halland. Det är också en plats där flertalet stora stenhögar, åtta totalt sett, har anlagts under bronsåldern. Denna fornhistoria var en bidragande del till att jag valde att åka hit. Det blir helt enkelt mer spännande med platser som har fler lager och nyanser.

Informationsskyltar berättar att högarna anlades för att synas från havet, för att underlätta handeln som på den tiden skedde till stor del via hav och andra vattenvägar.

Stenhögarna i Näsbokrok är skapade för att synas även på håll

Visst syns högarna, även på avstånd.

Njutartur i Näsbokroks karga landskap

Det lilla reservatet erbjuder två markerade vandringsslingor, varav den längsta är på 2,8 kilometer och alltså inte så värst lång men den täcker ändå in merparten av området. Jag valde den.

Som du säkert räknat ut var det här snarast en njutartur mer än något annat. Och jösses så jag njöt. Naturen här var helt fantastisk. Man kanske tror att det inte kan finnas så mycket att se eller uppleva på en så pass kort sträcka men jag njöt i kubik.

Lätt vandringsled i Näsbokroks naturreservat

Leden började barnvagns- och rullstolsvänligt.

Bred spång

Välspångat var det där det behövdes. Visserligen var det rejält torrt när jag var där men jag antar att det kan vara riktigt blött andra delar av året, med tanke på den generösa spången.

Gula blommor

Blomman slåttergubbe blommade här. Tydligen är den inte så vanlig som den borde och är därför numer rödlistad.

Vresros på stenstrand

Även mitt på den steniga stranden tränger sig växtligheten fram. Här vresros som utgör en färgklick.

Kanadagäss simmar runt i lagun kallad Kroken

Några kanadagäss glider runt i en lugnare lagun kallad Kroken. Hit kommer du genom att avvika från de markerade lederna och följer sedan en väl upptrampad stig några hundra meter.

Stort stenblock

Det här var ett häftigt stenblock. På andra sidan om stenen fanns en bänk att sitta på och njuta i solen. Tyvärr hade en annan man upptäckt detta före mig så jag får passa på en annan gång.

Stenar och klippor vid havet

Här ser det ut som att naturen börjat återta en av stenhögarna.

Stenstrand vid Näsbokrok i Halland

Jag älskar denna härliga karghet, som jag berättat om tidigare flera gånger. Och vad finns inte att älska med utsikter som denna?

Under en vecka i början på juni 2023 tog jag ut en tidig semestervecka och körde ner till Halland för att i första hand uppleva de bokskogar jag lärt mig ska finnas gott om där, men också för att i övrigt upptäcka sydligare delar av vår svenska natur. Jag sov i hängmatta de första nätterna, och växlade sedan till vanligt hus då jag tog över min pappas “pendlarstuga” en bit söder om Göteborg vilken min syster med familj lånade parallellt med att jag luffade runt i skogarna. Du hittar alla blogginlägg under taggen Halland 2023.

Läs mer:

Lämna ett svar