Del av Varbergs fästning med vattenvall nedanför

Lär mig mer om Bockstensmannen vid besök till Varbergs fästning

Han hittades i en mosse under 1900-talets första hälft. Undersökningar som följde gjorde gällande att skelettet av den döde tillhörde en man som mördats så långt tillbaka som under medeltiden. Idag finns en utställning om Bockstensmannen inhyst i Varbergs fästning, en plats som i sig rymmer en hel del historia som också värd att ta del av. Så det gjorde jag.

När jag körde runt i Halland insåg jag att det inte var långt till platsen där Bockstensmannen hittades. Den platsen kunde jag inte låta bli att besöka. 

Fyndplatsen för Bockstensmannen

Här hittades 1936 skelettet av en man i en Bockstens mosse med en träpåle körd rakt igenom kroppen, drygt 600 år efter att döden inträtt.

Betraktar Varbergs fästning från utsidan

Inspirerad av exkursionen ville jag såklart även passa på att förkovra mig mer i den mördade mannens öde genom ett besök på Varbergs fästning, där en museiutställning finns. 

Dagens största äventyr blev alltså en tur till Varberg. 

Del av Varbergs fästning sett från utsidan

Jag ville inte gå in i fästningen direkt utan passade på att gå runt den och betrakta den från utsidan. Det är verkligen en maffig konstruktion. Stor och bastant. Den måste ha varit imponerande på sin tid. Det tycker jag gott och väl att den är fortfarande idag. 

Fönstergluggar i Varbergs fästning

Jag får för mig att det är fängelsegluggar men med tanke på dess placering, precis till vänster som stora entrén, verkar det mer rimligt att det rör sig om en bra plats att placera vakter på och skjuta eventuella ovälkomna besökare.

Skylt placerad på utsidan av Varbergs fästning som berättar om en del av fästningens tillblivelse

Den här skylten berättar en väldigt komprimerad version av fästningens historia.

Kanon riktad utåt för att skydda de som befinner sig på insidan av Varbergs fästning

En av flera kanoner som bevarats och på sin tid skulle skydda från inkräktare.

Delar av Varbergs fästning sett från insidan.

Delar av innergården. Här finns hotell, museum och offentlig verksamhet men också privatbostäder.

Låter besöket till Bockstensmannen ta tid

Huvudmålet för dagen var dock utställningen om Bockstensmannen och jag såg till att ta god tid på mig vid besöket. 

Vetenskapsintresserad som jag är har jag hört talas om Bockstensmannen av och till genom hela livet. En sak som var slående direkt när han hittades då på 1930-talet var det röda håret som fortfarande satt kvar. Senare undersökningar har dock visat att han var blond snarare än rödhårig; den röda färgen kommer i stället från den järnhaltiga mossen i vilken han alltså låg från sin död på 1300-talet tills han åter upptäcktes i relativ nutid.

Verklighetstrogen avbildning av Bockstensmannen

Den här modellen i naturlig storlek visar hur man tror att Bockstensmannen såg ut när han fortfarande levde.

Klädedräkter från medeltiden kunde vara färgglada

Håret var inte det enda som bevarats. Även det mesta av mannens klädesplagg fanns kvar och har kunnat undersökas. En sak jag lärde mig om kläderna var att de, i alla fall i de högre klasserna vilka Bockstensmannen anses ha tillhört, sannolikt var färgade i olika bjärta färger. Som du kunde se i bilden ovan hade man dock inte den teorin, eller de kunskaperna, när modellen skapades.

Inser att Hallands karga kustband är helt rätt för mig

Dagen avslutades med ett besök ut till kusten, mer exakt Årnäsudden. Så snart jag kom ut hit kände jag att jag kunde andas igen, efter besvikelsen med de ofta kalhuggna bokskogarna.

Varför väntade jag så många dagar med att åka till havsbrynet? Jag vet ju att jag älskar karg natur, som Alvaret, kalfjället och Island.

Direkt fick jag ny energi att ta mig an mer av Halland men från och med nu var kusten definitivt något jag ville undersöka mer. 

Härifrån styrde jag inte kosan ut till en ny plats bland träden för att montera upp hängmattan. Istället var det nu dags för mig att bo in min i pappas hus i Särö söder om Göteborg, sedan syrran med familj lämnat för den här gången. 

En renande dusch stod högst upp på att göra-listan när jag kom fram. 

Under en vecka i början på juni 2023 tog jag ut en tidig semestervecka och körde ner till Halland för att i första hand uppleva de bokskogar jag lärt mig ska finnas gott om där, men också för att i övrigt upptäcka sydligare delar av vår svenska natur. Jag sov i hängmatta de första nätterna, och växlade sedan till vanligt hus då jag tog över min pappas “pendlarstuga” en bit söder om Göteborg vilken min syster med familj lånade parallellt med att jag luffade runt i skogarna. Du hittar alla blogginlägg under taggen Halland 2023.

Läs mer:

Lämna ett svar