Foto av Tjolöholms slott med solen rakt ovanför.

Familjeutflykt till Äskults by och Tjolöholms slott

Det som gjorde den här dagen lite annorlunda mot hur det brukar vara när jag är iväg på mina äventyr var att jag kunde sammanstråla med min syster med familj. Tillsammans gjorde vi ett par familjevänliga utflykter till dels Äskhults by och dels vackra Tjolöholms slott. 

Mer specifikt lånade min syster med man och deras två döttrar vår pappas lilla hus som han hyr när han arbetar nere i Göteborg. När han är ledig står huset tom och utgör därmed en utmärkt semesterstuga för framför allt storasyrrans familj, som brukar hänga där en vecka precis när skolorna stängt för sommaren. 

Möter upp i Äskhults by

Efter lite resonerande bestämde vi oss för att mötas upp vid något som heter Äskhults by. Det är en gammal by en bit in i Halland från kusten sett, som varit i bruk under lång tid och  i princip in till våra dagar. Platsen utgör ett utmärkt resmål för familjer. Här kan man gå runt och uppleva hur det var att leva i Sverige förr i tiden, testa på enkla aktiviteter, hälsa på getter, köpa en fika eller ta med picknick och vandra runt längs någon av stigarna som finns i området. 

Husen är gamla men står fortfarande stadigt. 

Innertak på gammal ladugård.

Har du funderat på hur insidan av ett hamlat tak på en ladugård ser ut? Så här. Häftigt, tycker jag.

Två döttrar testar att gå på gammeldags styltor.

Mina systerdöttrar tvekade inte att testa på att gå på styltor av äldre konstruktion. Efter några fall lyckades de riktigt bra. Jag fallerade direkt.

Gammal lite och sned ladugård.

Här inne till höger bodde ett par hästar. De var mindre på den tiden. Till vänster var någon form av verkstad, om jag minns rätt.

Gammal kista med årtalet 1426 påmålat.

Gamla anor. Det känns fortfarande overkligt att tillhörigheterna som generöst nog fortfarande fanns utställda i byggnaderna var så gamla, men det torde de ändå vara. 

Familj matar getter med eklöv på Äskhults gård.

Enligt vad jag läste på innan skulle det finnas flera olika svenska bonddjur i byn. Getter var de enda vi såg till men dem matade mina systerdöttrar ivrigt med ekblad, vilket verkade vara en riktig delikatess för getterna. 

Beundrar Tjolöholms slott från strandkanten

Efter besöket i den gamla byn körde vi vidare till Tjolöholms slott. Det här var faktiskt mitt tredje besök dit. Första gången var vid något tillfälle i grundskolan, sedan för ett antal år sedan i vuxen ålder. Och så nu.

Foto av Tjolöholms slott.

Den här gången blev det ingen guidad tur som det blivit de andra gångerna, ni nöjde oss med att beundra den sagolika byggnaden från utsidan och sedan hänga nedanför vid havet där mina systerdöttrar badade och plockade snäckor. 

Under en vecka i början på juni 2023 tog jag ut en tidig semestervecka och körde ner till Halland för att i första hand uppleva de bokskogar jag lärt mig ska finnas gott om där, men också för att i övrigt upptäcka sydligare delar av vår svenska natur. Jag sov i hängmatta de första nätterna, och växlade sedan till vanligt hus då jag tog över min pappas “pendlarstuga” en bit söder om Göteborg vilken min syster med familj lånade parallellt med att jag luffade runt i skogarna. Du hittar alla blogginlägg under taggen Halland 2023.

Läs mer:

Lämna ett svar