Inskriptioner på annan sten på en av Bexells talande stenar

Lummig bokskog står ännu kvar runt Bexells talande stenar 

Nu var jag inne på min tredje dag här i Halland men än så länge var jag inte särskilt imponerad av utbudet av bokskog. Det var dags att ändra på det! Jag planerade in en vandring som skulle ta mig förbi Bexells talande stenar mitt i bokskogen. Men det blev inte den alltigenom bokskogsgröna upplevelse som jag sett framför mig.

I min research inför den här veckan i Halland hade jag stött på Bexells talande stenar.

Bexells talande stenar skapades under 1800-talet

Det är stenar och klippor på vilka en adelsman vid namn Alfred Bexell lät inskribera en mängd olika texter under slutet av 1800-talet. Ingen vet exakt hur många texter som finns i området men källorna säger åtminstone runt 160 stycken

Skylt hänvisar till Bexellstigen

En skylt talar tydligt om att jag är på rätt stig.

Bokskog bryts upp av kalhyggen

Jag följde Bexellstigen runt, och passerade under de sex kilometrarna igenom såväl naturreservat som vanlig, brukad skog. Kontrasten mellan den skyddade skogen och den som används i kommersiellt syfte vad uppenbar. 

Grönskande bokskog

Flera gånger gick jag från lummig grönska… 

Kalhuggen skog i Åkulla

…för att runda ett hörn och mötas av ett stort tomrum.

Bokskog till vänster, kalhygge till höger.

Jag vet att skogsfrågan är komplex men om man ser rent krasst på vad som krävs för biologisk mångfald och hållbarhet finns det ingen logik i världen som kan motivera detta.

Mysig bokskog står kvar vid Bexells stenar

I området där de talande stenarna finns stod skogen dock kvar och bidrog till en mjuk stämning när jag gick runt och försökte tyda texterna. Det lyckades inte alls bra så du som vill veta mer får hel enkelt besöka platsen själv eller läsa några exempel här

Inskriptioner på sten på en av Bexells talande stenar

Kanske har du mer tålamod än jag att tyda vad som står?

Under en vecka i början på juni 2023 tog jag ut en tidig semestervecka och körde ner till Halland för att i första hand uppleva de bokskogar jag lärt mig ska finnas gott om där, men också för att i övrigt upptäcka sydligare delar av vår svenska natur. Jag sov i hängmatta de första nätterna, och växlade sedan till vanligt hus då jag tog över min pappas “pendlarstuga” en bit söder om Göteborg vilken min syster med familj lånade parallellt med att jag luffade runt i skogarna. Du hittar alla blogginlägg under taggen Halland 2023.

Läs mer:

Lämna ett svar