Stor limpa

Stort brödbak med örtigt innehåll

På senare tid har jag återupptäckt hur kul och enkelt det kan vara att baka när man bakar enligt principen: lite jäst, lång jäsning och en stor dos nyfikenhet och glädje.

(Det här sättet att baka kan jag nästan helt tacka Pain de Martin för, en svensk man som bara älskar att baka bröd utan krusiduller. Jag kan varmt rekommendera de två av hans brödböcker jag har läst: Enklare börd och Bröd, bröd bröd.)

Efter att ett tag bara ha gräddat ganska små limpor vill jag ge mig på något större, så jag dubblade grundsatsen deg och tog fram större brödformar. Kombinerat med ett tips från min far resulterade baket i en större limpa och en normalstor, fyllda med inrullad ört-keso-kvargfyllning.

Här nedan kommer receptet på hur jag gjorde:

Stor limpa
Här är den stora limpan, som gräddades i en 2-litersform. Grymt snygg limpa, om jag får säga det själv!
bröd från sidan
Brödet lite snett från sidan. 
skuren limpa
Och så här ser den stora limpan ut på insidan. Här kan man se (i alla fall när man vet) hur degen viks över sig själv ett par gånger.

Kryddbröd med kvarg och keso

Ingredienser
6-7 g jäst
700 g vatten
350 g vetemjöl special
250 g grovt dinkel/spelt
100 g grahamsmjöl
2 msk mörk sirap / honung / socker
18 g salt

Fyllning
250 g keso
250 g kvarg
2-3 tsk rosmarin
3-4 tsk timjan

  1. Värm upp vattnet till max fingervarmt. Smula ner jästen och rör om tills den är helt upplöst. Mät upp och häll i övriga ingredienser. Blanda snabbt ihop till en lös deg. Täck med plastfilm eller lock. Låt jäsa 4 – 6 timmar i rumstemperatur, till dubbel storlek.
  2. Under tiden kan du blanda ihop fyllningen: skeda i keso och kvarg i en skål, krydda med rikligt med rosmarin och timjan, eller dina egna favoritkryddor. Jag hade gärna tagit basilika också, men det var slut hemma.
  3. När degen jäst klart kan du välja hur du vill forma degen. Jag gjorde en större och en mindre limpa och gräddade i formar för att enklare få lite höjd på det färdiga brödet. Vill du göra likadant gör du så här:
  4. Dela degen i en större och en mindre bit (ca 2/3 deg till stor limpa, passar en form på ca 2 liter, och 1/3 av degen till en mindre limpa, passar en form på ca 1 – 1,5 liter).
  5. Platta ut den degarna till någorlunda fyrkanter. Smeta på fyllningen. Vik först över degen från uppifrån till mitten och sedan nerifrån. Vrid om de avlånga degbitar du nu har framför dig. Peta till lite i kanterna så fyllningen inte rinner ut. Lägg degarna i väl smorda formar. Strössla gärna lite extra mjöl ovanpå, det blir både snyggt och ger lite extra karaktär till brödet.
  6. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 – 60 minuter.
  7. Ställ in i mitten i riktigt het ugn, 250 grader. Grädda ca 10 minuter och sänk sedan värmen till ca 220 grader. Grädda det lilla brödet cirka 20 minuter till, och det större brödet ytterligare cirka tio minuter. Skvätt gärna lite vatten nere i ugnen för att skapa fukt och skorpa på brödet. Skorpan hjälper till att bevara brödets inkråm saftigt.
  8. Låt det färdiga brödet vila några minuter i formen och låt sedan svalna helt på galler under bakduk. Skär och upp njut med smör, sallad och brieost, eller frys in till senare tillfälle.

Lämna ett svar