Renar mot Helags

Fjällsemester – del 8: Mot Helags fjällstation

Helags: 1/4

Efter en härlig vilodag styrde Sabina oss mot liften i Torkilstöten strax norr om Ljungdalen. Det var starten på vår andra vandring som skulle ta oss till Helags fjällstation 12 km nordväst, och sedan även upp på toppen av Helags glaciär.

Så snart vi kommit uppför liften hade vi en storslagen utsikt bort mot målet och glaciären. Vandringen var mycket enkelt och väl markerad. Stigen följde inte ledmarkeringen fullt ut men var så väl upptrampad att det inte gick att ta miste. På många ställen var det även spångat så det var inga problem att ta sig fram ren och torrskodd.

Både på dit- och hemvägen mötte vi hela familjer som vandrade med barn i alla åldrar. Helagsturen är med andra ord ett perfekt familjeresemål, för gammal såväl som ung.

Jag skulle gärna vandra mot Helags igen och kan varmt rekommendera andra att göra detsamma!

Torkilstöten

Första biten på vandringen innebar att ta sig uppför liften i Torkilstöten. Det gav en del puls men när den stigningen var över var det bara drygt 250 höjdmeter kvar fördelade över lite mer än en mil.

Ljungdalen

På väg mot Helags, utsikt mot Ljungdalen.

Renar mot Helags

En bit fram sötte vi på några renar. De avtecknar sig fint mot Helags glaciär (till höger) och Predikstolen (till vänster).

Mot Helags fjällstation

Ett glatt vandringssällskap gör äventyret så mycket roligare!

Ljungpipare

En ljugpipare satt fint på en av vandringsstolparna. Helags och Predikstolen syns i bakgrunden. Det är häftigt att tänka på att vi skulle vara på toppen av glaciären bara några timmar senare.

Helags fjällstation

Det är lite svårt att läsa men på stenen står ”Välkommen till Helags”. En skön syn efter 12 kilometer.

Helags fjällstation

Helags fjällstation bestod av flera olika byggnader som uppförts i omgångar sedan 1800-talet.

utedass

Dass finns förstås på fjällstationen, lite snett och vint men fullt funktionsdugligt.

Utsikt mot Helags glaciär

En av flera småstigar till och från glaciären. Efter en lunchpaus och någon timmes vila skulle vi börja färden till toppen.

Läs mer:

Lämna ett svar