Solnedgång över Småvattnen

Magisk skymning vid Småvattnen

Det var en ren tillfällighet att jag hittade just den här magiska platsen vid sjön Småvattnen att parkera bilen vid och tillbringa natten. Myggor i mängder lyckades inte störa ut en av de vackraste skymningarna under hela semestern.

Precis som alla föregående nätter under den här bilsemestern genom Sverige var det slumpen som gjorde att jag stannade just här. Att jag tillbringade en natt vid mysiga Slotterbergets gruvfält var en slump. Att jag övernattade vid en härlig fors efter att ha letat efter Sveriges mittpunkt en annan dag var också en slump.

Så att jag ännu en natt fick lyxen att åter bädda ner mig i en makalös omgivning hade nästan börjat bli en vana. Och det fortsatte faktiskt de flesta av mina kommande nätter också, under resten av semestern. Bortskämt värre…

Anar att Småvattnen kan vara utmärkt för nattläger

Det var på min väg mot kyrkstaden Ankarede tidigare på kvällen som jag råkade skymta en grusväg och en liten uppfart vid ett vatten som verkade vara en utmärkt plats att stanna till på för natten. Jag kastade ett öga på gps:en för att se hur långt det var kvar till Ankarede, så att jag hade koll på hur långt jag skulle köra tillbaka sedan.

Spegelblänk på sjö

När jag var tillbaka efter besöket i Ankarede kunde jag konstatera att jag haft rätt. Här vid den lilla sjön Småvattnen var så otroligt vackert.

Husbilar och en bil parkerade på grusplan

Det blev jag med min i jämförelse lilla bil, tillsammans med två husbilar, som stannade där till nästkommande morgon.

Rogivande slut på innehållsrik dag

Jag var så nöjd över allt jag varit med om tidigare under dagen: Hällingsåfallet, turen till Jormliklumpens topp, besöket till Ankarede som sagt. Och dessutom några andra mysiga stopp som jag hade hunnit med under dagen också.

Torrlagd botten på Stor-Blåsjön

Till exempel stannade jag vid sidan av vägen vid närliggande Stora Blåsjön och gick ut på sandbottnen.

Jag har egentligen ingen aning om varför sjön var så torrlagd just där. Om den är uppdammad någonstans eller om den helt enkelt sjunker ihop under sommaren. Häftigt var det i alla fall.

Magisk solnedgång vid Småvattnen

Resten av kvällen vid Småvattnen var mest ett enda stort, härligt, rogivande andetag.

Jag låter väl rätt töntig nu med solnedgången spred ett så varmt ljus och varma färger över hela den omgivande naturen. Allt blev så otroligt vackert.

Fjällbjörkar i solnedgång

Taniga björkar som växer ovanpå en sten blir vackra. Fast jag gillar björkar normalt sett, så de blir väl bara ännu vackrare i det här ljuset.

Prästkrage i solnedgång

En prästkrage med Småvattnen i bakgrunden. Som en tavla.

Liten växt i solnedgång

Jag satt på en halvranglig fiskebrygga och kunde inte slita mig ifrån solnedgången, trots alla mygg som flög runt.

Vattenväxter i solnedgång över Småvattnen

Dagen kunde knappast sluta bättre.  

Sommaren 2021 tog jag bilen från södra Öland till norra Norrland för att upptäcka små och stora guldkorn i Sverige. Jag sov i bilen, tältet eller hos familj och vänner längs vägen. Du hittar alla relaterade blogginlägg under taggen sommaräventyr 2021.

Spana också gärna in denna interaktiva karta där jag sammanställt merparten av min roadtrip, så att du enkelt kan se vad som finns var. Jag hoppas du blir inspirerad!

Läs mer:

Lämna ett svar