Vy över Storforsen

Blir en i den stora mängden besökare till Storforsen

Storforsen är Nordens största fors, och även om själva forsen och dess närområde är skyddat som naturreservat gör ett väl utbyggt stigsystem platsen såväl lätt att besöka som välbesökt.

Det här var en sån där mellandag. Jag hade avslutat vandringen till Tjåkkelestugorna ute på fina Stekenjokk. Gjort ett snabbt men överraskande bra besök till Gimegolts kanjon tidigare på morgonen och var nu på väg vidare norrut till en syster i Kiruna men hade någon dag över.

Samtidigt visade regnmolnen vad de var överfulla av och lät öppna sig så det var inget alternativ att bara hänga utomhus i all enkelhet.

Väljer att besöka Nordens största fors

Istället körde jag in på en rastplats, tog en något obekväm tupplur sittandes i förarsätet och väntade på att regnet skulle dra vidare. Jag undersökte sedan mina alternativ och kom fram till att Storforsen kunde vara värd att besöka.

Jag kände inte till forsen sedan tidigare men läste mig till att den är störst i Norden och ett av de populäraste naturreservaten att besöka i Norrland.

Och populärt var det. Parkeringen var enorm och flödet av människor likaså. Jag kom dock rätt sent, efter värsta ruschen, och hittade enkelt en ledig ruta.

Storforsen nås lätt via välbyggda spångar

Den ändock stora mängden besökare gjorde att jag fick slå bort tanken på att hitta någon mysig enskild plats att rasta. Så jag gjorde ett mer komprimerat besök av området där jag helt enkelt följde den helt spångade och tillgänglighetsanpassade slingan av Storforsen en bit, såg det mest sevärda och vände sedan tillbaka.

Vy över Storforsen uppströms

Forsen var verkligen maffig.

Kvinnor badar i Storforsen

Storforsen nedströms. Observera de båda kvinnorna i vattnet till vänster. Jag gillade speciellt hur de lugnt satt där och badade, med kläder och sjalar och allt på, med vattnet forsande bara meter bort. Och förutom vattenkrafterna i sig kan det inte ha varit många värmegrader men de tycktes inte besvärade alls. Tog selfies och pratade som om de satt i en uppvärmd bubbelpool.

Forsande vatten

Enorma vattenmängder, varje sekund, varje minut.

Vackert vattenlandskap

Precis som när jag besökte Mårdseleforsen förra året var det området bortom forsen som jag gillade allra mest, där berggrunden sticker fram och vittnar om hur den kan nötas ner och formas av vattnet bara det finns tillräckligt med tid.

Kör vidare emot Luleå och riktig dusch

Efter det snabba besöket till Storforsen hoppade jag in i bilen igen och körde vidare till Luleå, en stad jag insåg att jag aldrig besökt ordentligt. Det fick bli ändring på det nu.

Entre Elite hotell Luleå

Jag hade till och med ett hotellrum som väntade, min andra på denna roadtrip. Den första hotellnatten tillbringade jag i Östersund efter mina 8 mil och fyra dagar runt Sylarna. Men den här gången såg jag till att ta in på Elite, ett hotell där jag var säker på att jag inte behövde duscha ÖVER toaletten…

Sommaren 2022 gjorde jag en roadtrip genom Sverige för att vandra och besöka platser, städer och mysiga platser från norr till söder. Jag sov hos vänner eller familj längs vägen, annars i tält men även ett par nätter på hotell. Du hittar alla årets blogginlägg under taggen sommaräventyr 2022.

Vill du inspireras ännu mer gjorde jag även en roadtrip 2021.

Läs mer:

Lämna ett svar