Grafik visar topplista av bloggartiklar 2021

Okänd skog i bloggtoppen 2021

Det hör den här årstiden till att sammanfatta den föregående perioden. Därför har jag tagit reda på vilka som var det gångna årets mest lästa bloggartiklar. Varsågod: här är min bloggs topplista 2021.

Jag är lite av en siffernörd. Det triggar mig att kunna mäta saker och ting. Hur långt jag har gått. Hur lång tid det tog. En del av det kan nog hänvisas till mitt generella intresse för fakta och vetenskap som ju bygger på att man faktiskt kan mäta och bevisa – eller motbevisa – teorier.

Förra året vid den här tiden redde jag ut den totala klicktoppen på bloggen, oavsett när själva bloggartikeln var skapad, det vill säga under innevarande år eller tidigare.

Topplista 2021 – årets mest besökta bloggartiklar

Men i år vill jag istället kika på vilka artiklar skapade under de senaste tolv månaderna som varit populärast.

Det här är resultatet, bloggens topplista 2021:

  1. Min första vandring i år innebar en tur i Dvardala
  2. Upptäcker Öland med bil och tält – blir kär i Alvaret
  3. Dagstur tur och retur till vindskyddet vid Övre Glottern
  4. Vindskyddad frukost vid Grodkällans turkosblå, kokande vatten
  5. Vandring längs Bjurälven till magnifika Blinda dalen
  6. Torr sommarvandring i tysta Muddus nationalpark
  7. På jakt efter Sveriges mittpunkt
  8. Vandring på Torpön i östgötska Sommen
  9. Inga spindlar men väl änder på tredje turen längs Kvillingeleden
  10. Passerar igenom resterna av skogsbranden i Kårböle

Första plats på topplistan förvånar

Hade jag gissat på vilket blogginlägg som var i topp hade jag inte satsat på det där jag skriver om min första vandring i år, i Dvardala som rimligen inte en människa utanför Norrköping – och knappt i stan heller – kan känna till. Under de 14 år jag bott i stan har jag aldrig hört någon nämna denna skog en bit norr om stan i något sammanhang, någonsin.

Nåja. Så säger siffrorna i alla fall. En del av förklaringen är dock sannolikt att inlägget är så pass gammalt (det publicerades i januari 2021) att det helt enkelt haft tid att dyka upp lite då och då i Googlesökningar oftare än andra som skrivits senare.

Utsikt mot solen över Åby och Norrköping

Utsikten från en liten avstickare var magnifik den här isiga januaridagen i början av 2021. Jag har även besökt platsen sommartid.

Skrev sommarens bloggartiklar i efterhand

Det ser ut som att det finns flera bloggartiklar publicerade under sommaren men jag kan avslöja ett litet ”knep” bakom kulisserna: nästan alla av dessa är efterpublicerade.

Om du följer mig på Instagram så har du kanske sett att jag ägnade en stor del av sommaren 2021 åt att köra runt i Sverige och besöka en mängd olika platser. Det fanns inte tid då att hinna med att också blogga. Min tid gick mer än väl åt till att, förutom om att njuta av min semester, planera för nästa resmål, nattläger, påfyllnad av vatten, mat och annat praktiskt.

När semestern var slut satt jag många timmar under många kvällar med att sortera och redigera alla tusentals foton jag samlade på mig under sommaren. Först när det var klart kunde jag börja blogga.

Myr och stig i Muddus nationalpark

Jag skulle gissa att vandringen i Muddus nationalpark är ett sådant blogginlägg som kommer klättra på den totala topplistan, allt eftersom tiden går. Det är trots allt en relativt känd plats i vandringskretsar och därmed sannolikt fler som vill veta mer om den.

Det mest intressanta hamnar på topplistan, förr eller senare

Alltså har flertalet bloggartiklar inte funnits så länge som de verkar och har helt enkelt inte haft tid att upptäckas av Googles sökmotor lika många gånger som om de verkligen varit publicerade i somras.

Men det som är så bra med med SEO är att om jag har fått till sökmotoroptimeringen bra, och framför allt om jag har skrivit om saker som verkligen intresserar, kommer du och andra som söker på sådant jag skriver om hitta till dessa blogginlägg allt eftersom. Med bra SEO blir det lättare för Google att leta och då blir det också lättare för dig att ta del av läsning från mig (och andra) som inspirerar och informerar inom precis det du vill veta mer om.

Och jag får nya spännande siffror att analysera till nästa års topplista. Win-win!

Läs mer:

Lämna ett svar